Ga terug naar News & Events Overzicht
Jachthaven Biesbosch NL
  • Lymington Yacht Haven
  • Haven Quay, Lymington
  • Largs Yacht Haven
  • Troon Yacht Haven
  • Fambridge Yacht Haven
  • Neyland Yacht Haven
  • Plymouth Yacht Haven
  • Yacht Haven Quay, Plymouth
  • Blagdons Storage, Plymouth
  • Jachthaven Biesbosch, NL
Steeds even op vakantie...

Steigerportret fam. Sprangers

We noemen hem de ‘extra ogen van de havenmeester’. Ligplaatshouder en buitenmens Pierre Sprangers is graag op de haven en kent inmiddels iedereen op en om steiger MN. Maar nog liever is hij op het water te vinden. Tijd voor het JHB-haventeam om eens nader kennis te maken met deze zorgzame bootjesman en fervent vaarliefhebber.

Klein maar dapper

De houten steigers in de jachthaven kan Pierre Sprangers zich nog goed heugen. Dertien jaar geleden kocht hij zijn eerste bootje in Drimmelen, nadat de wens al jaren sluimerde. De ochtenden waarin hij als jongetje in alle vroegte met zijn vader in de roeiboot sprong om te gaan vissen, hebben een ware liefde voor het water en de vrijheid van het varen doen opvlammen. Het werd een kleine Ten Broeke. En een 30 pk buitenboordmotor en vele klusuren aan boord om alles naar zijn hand te zetten. Een opluchting na de vele vaartochten op huurboten.

Steigerportret Sprangers

En hoe klein boot Peppel ook was, Pierre zette vanuit de jachthaven onvervaard koers naar verre horizonten. Met de honden en vrouw Marja aan boord was geen tocht te gek. Zo zijn ze eens naar het Belgische Dinant gevaren. Het Albert-Kanaal door en dan via Huy. “Daar werd de golfsslag door alle grote tankers toch wel een beetje pittig...”, huivert Pierre nog een beetje lachend na.

Buitenleven

Na 5 jaar werd de kleine maar dappere Peppel ingeruild voor een wat comfortabelere boot van 8 meter. Weer een Ten Broeke, dat wel. En ook het oude naambordje prijkt weer op het schip. “Veel groter hoeven we niet,” zegt Pierre. “We hebben nu weinig diepgang en een kleine doorvaarthoogte, dus we kunnen overal komen.” En daar gaat het ze om. “We hebben de boot tenslotte om te varen."

 Steigerportret Sprangers3

Misschien denken ze over een tijdje nog eens na over een open kuip. Gelijkvloers zou wel gemakkelijker zijn. Maar lekker contact houden met het water blijft de belangrijkste eis. Zo belangrijk dat af en toe de kajaks gepakt worden om De Biesbosch van een heel andere kant te bekijken. “Het is zó mooi hier. We hebben Nederland van noord tot zuid bevaren, maar een rondje op de Mark in de lente is ook geweldig. Dan is het net of je in Friesland vaart.” 

En de haven blijft zijn tweede thuis. “Als ik de steiger oploop, ben ik eigenlijk al op vakantie!” 

_________________________________________________________

Steigerportretten is een nieuwe rubriek van Jachthaven Biesbosch.
Kent of bent u ook een ligplaatshouder met een bijzonder - of een doodgewoon - verhaal?
We komen graag eens aan boord om u in de spotlights te zetten.