Ga terug naar News & Events Overzicht
Jachthaven Biesbosch NL
  • Lymington Yacht Haven
  • Haven Quay, Lymington
  • Largs Yacht Haven
  • Troon Yacht Haven
  • Fambridge Yacht Haven
  • Neyland Yacht Haven
  • Plymouth Yacht Haven
  • Yacht Haven Quay, Plymouth
  • Blagdons Storage, Plymouth
  • Jachthaven Biesbosch, NL
Op het water gooi je alle trossen los...

Steigerportret fam. Soeters - steiger AC

Waar het vandaan komt, als zoon van rasechte landrotten, weet hij zelf ook niet. Maar het water trok al jong aan Michiel Soeters. Van de geeikte kwajongensrubberboot en surfplank, ging op zijn 15e een wat ongebruikelijkere wens in vervulling: een zeemansboekje om als lichtmatroos te kunnen aanmonsteren. Dat hij jaren later als stuurman Grote Vaart afstudeerde aan de zeevaartschool is dan ook niet verwonderlijk.

Zijn varende beroep ging over in managementsfuncties aan wal, op dit moment in de weg- en waterbouw. Het water is echter nooit ver weg. Samen met vrouw Monique, opgegroeid aan de Maasplassen, zeilde hij met hun Efsix drie jaar geleden dan ook binnen bij watersportvereniging De Amer.
Met deze sportieve open zeilboot van 6 meter was het gezin Soeters hele weekenden in de Biesbosch te vinden; vooral het Noordergat en de strandjes van de Rietplaat waren favoriet bij jongste zoon Peer en de hond.

 Gezin Soeters

 Ruimhartig

Toch stappen we nu op steiger AC aan boord van een bijna 10 meter lange Beneteau 311 Oceanis. Een boot met meer ruimte dus, die eigenlijk puur is aangeschaft vanuit een ruim hart.
Michiel vertelt: “Vorig jaar kwamen een aantal dingen samen. Via mijn werk deed ik mee aan de Bouwregatta, waarvan de opbrengst naar een goed doel ging: Stichting Vaarkracht. De presentatie van oprichter Robert Rust trof me, mede omdat ook wij in onze nabijheid ziekte en verlies hebben gekend.”  Daarnaast vergde zijn managementfunctie soms het uiterste en ontdekte hij dat het inspireren van mensen hem na aan het hart lag en veel energie opleverde.

Michiel Soeters

Een feestje

“Toen heb ik de knoop snel doorgehakt. Ik wilde vaartochten organiseren voor wie het wel eens nodig heeft de trossen los te gooien. Vandaar ook de naam WuWei: go with the flow.“
De Efsix werd eind zomervakantie 2015 verkocht en de keus voor de Beneteau was niet moeilijk, met zijn ruime kuip en voldoende voorzieningen. Ook het ontbreken van overlopen en touwen in de kuip was een pre waardoor deze boot zeer geschikt is voor varen met gasten.
“De eerste vereiste was dat ik single-handed moet kunnen varen. Veel gasten hebben vaak geen zeilervaring en die moeten ook zonder obstakels kunnen genieten van hun dag op het water.”  
Vrouw Monique is de regelaar achter de schermen en verzorgt aan boord de koffie, borrel en mooie lunches: “Een dag op de WuWei moet voor onze gasten echt een feestje zijn”.

Boot Wuwei

Meer doen

Stichting WuWei draait op sponsorgelden en donaties. Deze zomer zijn er zo reeds 4 vaartochten mogelijk geweest, en Michiel en Monique hopen dat volgend seizoen nog uit te kunnen breiden, want ze vinden het prachtig om te doen.
“De wereld vanaf het water ziet er letterlijk en figuurlijk anders uit. Het is mooi om te zien wat dat teweeg brengt.”

Meer weten over Stichting WuWei?  www.stichtingwuwei.nl

 

_________________________________________________________
Steigerportretten is een vaste rubriek van Jachthaven Biesbosch.
Kent of bent u ook een ligplaatshouder met een bijzonder - of een doodgewoon - verhaal?
We komen graag eens aan boord om u in de spotlights te zetten. 

 

Lees ook: