Biesbosch 3

Unieke locatie

Jachthaven Biesbosch heeft een unieke locatie aan de rivier de Amer, grenzend aan het prachtige Nationaal Park De Biesbosch.

Een wereld vol vaarplezier staat voor u open vanuit de Jachthaven. Vanaf ons drijvend tankstation, midden voor de havenmonding, is het snel vaargebied binnen handbereik. Zowel richting het Oosten als Richting het westen begint het snel vaargebied na ongeveer 1km vanaf de haven.

Bent u opzoek naar rustiger vaarwater? De Biesbosch, recht tegenover de haven, biedt een groene oase aan rust en kalmte. De Brabantse en Zeelandse wateren zijn eenvoudig te bereiken voor hen die een langere tocht willen maken.

Biesbosch Boot

Nationaal Park De Biesbosch

Het uitgestrekte gebied van Nationaal Park De Biesbosch zit vol met kreken, sloten, brede waterwegen, strandjes aan aanlegsteigers. Het Nationaal Park is een van de grootste en meest diverse natuurgebieden van Nederland en een van de laatste overgebleven zoetwater getijdegebieden van Europa.

Al varend door het gebied ziet u het grote aantal wilgen en riet langs de oever. Dit was vroeger wel anders! Toen werd de Biesbosch nog bedekt met de mattenbies die commercieel geoogst werd. Hier dankt de Biesbosch zijn naam dan ook aan. Later groeide het gebied dicht met hoge rieten, welke ook geoogst konden worden.

Tegenwoordig vindt er geen commerciële riet oogst meer plaats, maar biedt het gebied ruimte aan een tal van planten en dieren. Zo heeft niet alleen de bever haar thuis gevonden in de Biesbosch, maar treft u hier ook herten, marters, verschillende vissoorten en zelfs de zee- en visarend hebben hier hun thuis gevonden.

Biesbosch Bever

De Bever

In 1988 zijn de eerste Nederlandse bevers – na het uitsterven van deze diersoort in 1826 – geherintroduceerd in De Biesbosch. In twee decennia hebben ze zich flink uitgebreid. 

Bevers zijn echte familiedieren en leven vaak met zo’n 4 tot 6 bevers bij elkaar. Het is goed mogelijk dat één familie bevers gebruikmaakt van meerdere burchten. Het huidige aantal bevers in De Biesbosch wordt anno 2015 geschat op meer dan 250 exemplaren.

Sea Eagle Adobestock 218404617

De Zeearend

De zeearend heeft zich lange tijd niet in Nederland laten zien, maar enkele jaren geleden besloot hij terug te komen. Broedend paar heeft zich al enkele jaren in de Biesbosch gevestigd. Een van de nesten bevindt zich in de Noordwaard. Dit nest is meer dan 2m groot en zit 18m hoog in een boom.

Ga jij proberen een arend te spotten? Volg dan deze tips:

  • Wees alert rond zonsopgang of zonsondergang wanneer ze het meest actief zijn
  • Kijk goed in de hoogste bomen vanuit die bomen gaat de arend opzoek naar zijn prooi
  • Ben zo stil mogelijk en neem uw verrekijker mee!

Ontdek het 'Land van het Water'

Biesbosch Museum Eiland

Meer Ontdekken

Wil u meer leren over dit prachtige gebied?

Vaar of rij naar het Biesbosch Museum Eiland in Werkendam. Het groene dak van het museum gaat helemaal op in de omgeving en geeft u een prachtig uitzicht over het gebied. Dit ultra moderne museum is zeker een bezoekje waard en geeft u meer informatie over de geschiedenis, het heden en de toekomst van De Biesbosch.

Biesbosch Watermap

Waterkaart

Ga goed voorbereid het water op!

Jachthaven Biesbosch Marina Map_Image

Plattegrond Jachthaven

Vindt uw weg op en om Jachthaven Biesbosch