Het doel van dit veiligheidsbericht is om u te vragen dat als u een ontvochtiger op uw boot gebruikt in een jachthaven, u alleen een 'adsorptie-ontvochtiger' gebruikt die is ontworpen om 24/7 zonder toezicht en bij lage temperaturen te werken.

Dehydrerende ontvochtigers zijn beter geschikt voor boten in het Nederland waar de temperatuur regelmatig onder de 0°C daalt, in vergelijking met een ‘compressor ontvochtiger' die kan bevriezen bij lage temperaturen waardoor het apparaat oververhit raakt en een brandrisico wordt.

Bij een recent onderzoek naar een scheepsbrand werd ontdekt dat een huishoudelijke compressorontvochtiger zo was ingesteld dat hij permanent in de bilge uitmondde. De spoelen in de ontvochtiger bevroren en raakten vervolgens oververhit.

Verzekeraars stellen nu steeds vaker als voorwaarde voor de dekking dat ontvochtigers geschikt moeten zijn voor gebruik op zee. Daarom adviseren wij booteigenaren met klem om alleen 'sorptie-ontvochtigers' aan boord van hun schepen te gebruiken en de volgende algemene veiligheidstips op te volgen:

1.Vermijd 'compressor ontvochtigers' omdat temperaturen onder de 18°C (65°C) ervoor kunnen zorgen dat de spoel te koud wordt en bevriest. Een bevroren batterij is een bekende oorzaak van oververhitting van de compressor. Een 'adsorptie-ontvochtiger' die ontworpen is om 24/7 zonder toezicht en bij lage temperaturen te werken wordt aanbevolen voor gebruik op boten die aangemeerd liggen in het VK waar koelere temperaturen kunnen heersen.
2.Zorg ervoor dat het apparaat in overeenstemming met de instructies van de fabrikant wordt gebruikt en onderhouden. De meeste toestellen mogen alleen worden gebruikt op een vlakke ondergrond en moeten goed geventileerd zijn.
3.Wees u ervan bewust dat bij harde wind boten kunnen omslaan en dat het mogelijk is dat uw luchtontvochtiger omvalt en brand kan veroorzaken, vooral als de ventilatie hierdoor belemmerd wordt. Overweeg het goed vastzetten van de ochtvochtiger om dit te voorkomen.
4.Controleer voordat u de stekker in het stopcontact steekt of de luchtontvochtiger rechtop staat en goed geventileerd is, vooral als u op zee bent geweest of voor een schrobbeurt/droogopslag etc. omhoog bent gehaald.
5.Zorg ervoor dat de filters van de luchtontvochtiger regelmatig schoongemaakt worden.
6. Zorg ervoor dat de luchtontvochtiger van uw keuze voorzien is van het 'CE' merk. Dit betekent dat het product is beoordeeld om te voldoen aan hoge veiligheidseisen binnen de Europese Economische Ruimte.
Als u vragen of zorgen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met de jachthaven of een van de onderhoudsbedrijven in de haven.

Hartelijk dank voor uw begrip.

Terug naar Nieuws