De Schakel1

Nu nog een kaal terrein, maar straks is de Schakel de spetterende entree van Jachthaven Biesbosch

Braakliggende terreinen, weinig groen en een ietwat onduidelijk wegennet. Veel bezoekers komen via de Schakel de jachthaven binnen, maar een visitekaartje voor Drimmelen is het gebied niet. Nog niet, want Jachthaven Biesbosch heeft volop plannen met het terrein.

,,Nu is het nog kaal en industrieel, maar we gaan dit deel ontwikkelen tot een gebied waarin wat te beleven valt”, zegt Renate Ilmer, directeur van Jachthaven Biesbosch. ,,Er kunnen bijvoorbeeld winkeltjes komen, een kapper of kantoren van bedrijven die binding hebben met de haven. Alle opties zijn nog open.”

De Schakel3

Verbinding tussen havens en dorp

Jachthaven Biesbosch en de gemeente hebben de afgelopen jaren plannen gemaakt voor de ontwikkeling van het gebied dat zij De Schakel genoemd hebben. Ilmer: ,,De gemeente bedacht deze werktitel voor het project, maar inmiddels gebruiken steeds meer mensen deze naam. Het is immers een treffende omschrijving, want het terrein vormt de schakel tussen de nieuwe jachthaven, de oude haven en het dorp.”

Die verbinding vormt straks een aantrekkelijke entree voor de jachthaven. Winkels, kantoren, horeca en groen zorgen voor meer levendigheid en een fraaiere omgeving. Ook gaan de straten op de schop en worden er een logischer wegennet en parkeerplaatsen gecreëerd.

 

De Schakel2

Modulair bouwen

Hoeveel en wanneer er gebouwd gaat worden, hangt af van de vraag naar ruimtes. ,,We gaan niet bouwen om vervolgens panden leeg te laten staan. Daarom bouwen we in fases. We verwachten dat het bestemmingsplan in 2022 is gewijzigd en dat we dan kunnen starten met de eerste fase.”

De nieuwe gebouwen bestaan uit slechts een hooguit twee lagen en krijgen dezelfde stijl als horecazaak De Sloep, de makelaarskantoren en de supermarkt. Deze bedrijven kregen de afgelopen jaren een plekje in de Schakel en bestaan uit modules die snel verplaatst kunnen worden. Daarom kon er, in afwachting van onder meer de wijzigingen van het bestemmingsplan, toch al een en ander gebouwd worden in het gebied.

,,In 2018 verbleef een passant gemiddeld een nacht in onze haven, nu zijn dat er ruim drie.

-Renate Ilmer, directeur Jachthaven Biesbosch

Hotel De Sloep2

Hotel

Ook nu wordt er gewerkt in de Schakel. Bij de rotonde bouwt horecaondernemer Brenner Verhagen zijn nieuwe familiehotel. De komende weken worden daar de contouren van Hotel De Biesbosch zichtbaar.

Ook het hotel draagt bij aan de wens van Ilmer en de ondernemers om de jachthaven verder te ontwikkelen als verblijfshaven. ,,Daarin hebben we de afgelopen jaren al een behoorlijke stap gezet. We hebben een volledige bezetting en passanten blijven langer. In 2018 verbleef een passant gemiddeld een nacht in onze haven, nu zijn dat er ruim drie.”

Jachthaven Biesbosch Spar Supermarket

Boodschappen doen

Dat is volgens Ilmer ook te danken aan de aanwezigheid van supermarkt Spar. ,,Eerst vertrokken passanten na een nachtje al naar Willemstad om daar boodschappen te doen. Nu dat hier kan, blijven ze langer. Als we het seizoen kunnen verlengen of zelfs het jaar rond interessant zijn voor toeristen en recreanten, kan de supermarkt ook in de herfst en winter openblijven. Dat komt dan ook de leefbaarheid van het dorp ten goede.”

Terug naar Nieuws