Bovenste foto: Het lege gebouw waarin vroeger De Spar in de haven van Drimmelen was gevestigd. © BN DeStem

LEES ONLINE

Bron: BN DeStem | © BN De Stem - Paul Verlinden 18-05-23

 

Het gebied voorbij de rotonde waar de meeste bezoekers de jachthaven binnenkomen heet De Schakel. Nog steeds ligt het grootste deel van het terrein braak, terwijl al in 2019 aangekondigd werd dat het een levendige locatie zou worden met een supermarkt, een hotel, andere horeca/recreatie en bedrijven of kantoren.

De procedure om het bestemmingsplan voor De Schakel te wijzigen heeft veel langer geduurd dan was voorzien. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad van Drimmelen er vorige week een klap op gegeven, zodat de transitie nu echt kan starten.

Supermarkt

Ondertussen zijn er wel tijdelijke vergunningen verleend. Zo kon er in 2019 een Spar-supermarkt komen. Vorig jaar stopte die er echter mee omdat de winkel niet rendabel was. Een nieuwe supermarkt komt er voorlopig niet, zei wethouder Tim Simons vorige week in de gemeenteraad. ,,Zolang de woningen aan de Rietlanden er niet zijn, is het moeilijk om een supermarkt daar het jaar rond te exploiteren”, aldus Simons.

De Rietlanden is een gebied in de jachthaven waar mogelijk circa tweehonderd woningen komen. Als dat plan doorgaat, ontstaat er een afzetmarkt (met mensen die daar wonen, huidige inwoners van dorp Drimmelen en passanten in de jachthaven) die mogelijk groot genoeg is voor een supermarkt.

Boeien

De bezoekers van de jachthaven (en eventueel ook de mensen uit het dorp) kunnen binnenkort wel terecht bij een mini-market die naast restaurant Boeien komt bij de jachthaven. De keuze zal daar niet heel groot zijn, maar er zijn alle basisproducten te krijgen, zodat mensen niet per se naar Made of Geertruidenberg hoeven te rijden. De mini-market gaat waarschijnlijk in juni open.

2 De Sloep © BN Destem

Photo: De Sloep bij de ingang van de haven combineert een brasserie, sloepverhuur, een VVV-kantoor en de receptie van het naastgelegen Hotel Biesbosch.. © BN DeStem

Bij de rotonde bij de entree van de jachthaven, heeft De Sloep ondertussen steeds meer functies onder één dak gekregen: er kunnen sloepen gehuurd worden, er is een brasserie, de VVV Drimmelen heeft er sinds een jaar een goed bezochte desk én er zit de receptie van het naastgelegen Hotel Biesbosch.

Dat hotel opende een jaar geleden en breidt gestaag uit, wat relatief makkelijk kan dankzij een modulair bouwsysteem. In eerste instantie bestond het hotel uit 16 kamers. De volgende fase is bijna afgerond, waardoor het aantal kamers stijgt naar 28. Uiteindelijk komen er in elk geval 43 kamers (en mogelijk nog 10 extra).

“We hadden gerekend op een bezettings­graad van 75 procent maar we zitten op 98 procent”

 Marjolein van Schendel, Hotel Biesbosch

Het hotel is vanaf de start een succes, zegt mede-eigenaar Marjolein van Schendel. ,,We zitten altijd vol. We hadden gerekend op een bezettingsgraad van 75 procent maar we zitten op 98 procent. Zelfs in de winter was het druk. Met name veel zakelijke reizigers weten dan de weg te vinden.”

3 Hotel Biesbosch © BN Destem

Wegen aanpakken

De grond in De Schakel is eigendom van Jachthaven Biesbosch. Volgens woordvoerder Maarten Voskuil is met de vaststelling van het bestemmingsplan de weg vrij om er een echt ‘havenhart’ van te maken, met bedrijvigheid en recreatieve mogelijkheden. Concrete plannen zijn er nog niet. ,,Eerst gaan we nu de wegenstructuur aanpakken, zodat De Schakel op dat gebied veiliger en duidelijker wordt”, aldus Voskuil.

Photo: Sinds de opening afgelopen mei weten de gasten de weg naar Hotel Biesbosch in de haven van Drimmelen te vinden.. © BN DeStem

Terug naar Nieuws