Wanneer er een jachthaven wordt verkocht en gekocht vindt er meestal een traag veranderingsproces plaats. De nieuwe eigenaren zijn vaak druk bezig met alle wijzigingen achter en voor de schermen, maar dit leidt regelmatig tot een langdurig proces. Een jachthaven in Nederland heeft zo’n veranderingsproces ondergaan, maar… de snelheid hiervan heeft de mensen destijds verbaasd!

Jachthaven Biesbosch, voorheen Drimmelen Marina, werd in 2013 gekocht door Yacht Havens Group. Waar het voorheen nog eigendom was van de plaatselijke gemeente behoorde het nu tot een havengroep met al acht prijswinnende locaties in het Verenigd Koninkrijk. Jachthaven Biesbosch was voor de groep de eerste haven in Europa.

“Het was een grote jachthaven, op een mooie locatie naast het Biesbosch National Park, met veel ruimte voor verbeterin"

“We werden aangetrokken door het enorme potentieel van de jachthaven. De familie Kalis maakt deel uit van Boskalis, een groot bedrijf uit Sliedrecht, een stad net ten noorden van Drimmelen, dus we hebben lokale wortels in het gebied uit vorige generaties. Mijn vader herinnert zich bijvoorbeeld dat zijn oom een zeilboot had in de oude haven van Drimmelen!"

- Dylan Kalis, Yacht Havens Group Managing Director

Urn Gvn ANP01 14159658 Large

Geschiedenis

Jachthaven Biesbosch werd in de jaren ’60 gebouwd aan rivier de Amer, dichtbij Dordrecht en Rotterdam. Oorspronkelijk bestond de haven uit iets meer dan 400 ligplaatsen in een hoofdbassin. In de jaren ’90 werd er een tweede bassin gebouwd, waardoor Jachthaven Biesbosch op dat moment met meer dan 1000 ligplaatsen de grootste inlandse jachthaven van Europa werd. In 2005 werd er zelfs nog een derde bassin toegevoegd, waardoor de totale grootte op 1500 ligplaatsen kwam!

De jachthaven ligt naast het enorme Nationaal Park De Biesbosch. Dit unieke gebied is het grootste zoetwatergebied van Europa. Het park is meer dan 9700 hectare groot en geliefd bij watersporters, gezinnen en zeldzame flora en fauna.

Photo (c) Juni1968, Dick Coersen, The Netherlands National News Agency (ANP) 

Jachthaven Biesbosch 6

Hoe het begon

Na de koop en verkoop van Jachthaven Biesbosch konden de veranderingen beginnen! Yacht Havens Group ging in het eerste halfjaar van 2013 direct aan de slag met het realiseren van het drijvende tankstation en de bezoekershaven. Daarna werden er meerdere investeringen gedaan aan wal, zoals het bouwen van de speeltuin, sanitaire voorzieningen, pontons, makelaarskantoren en een supermarkt. Ook werd er Wi-Fi gerealiseerd en, niet te vergeten, werd het havenkantoor met het iconische rode dak gebouwd! Een tal van investeringen, maar wat daarop volgde was pas écht van belang…

Boeien

Investeringen

"Wat we echt nodig hadden waren lokale bedrijven die zich aansloten bij het project en onze visie omarmden", legt Dylan uit. "We hebben gelukkig bereidwillige ondernemers en buren gevonden die geloofden in de potentie van de jachthaven. Ook zij gingen aan de slag met het uitbreiden van hun bedrijf en het verbeteren van hun aanbod. Zo konden we met elkaar aan de slag gaan om van de jachthaven geen seizoensgebonden plek te maken, maar een plek die het gehele jaar door leeft.”

Er werden verschillende nieuwe investeringen gedaan. Van het bouwen van een nieuw restaurant, hotel, zeilschool en supermarkt tot aan de realisatie van het Camper Park in 2016. Deze is zelfs in 2022 uitgebreid door de sterke vraag naar meer plaatsen.

JHB Ferry Sally

Infrastructuur upgraden

Naarmate de populariteit groeide, nam ook de noodzaak toe om het gehele terrein vanuit een logistiek standpunt te bekijken. Wegen werden omgeleid, nieuwe wegen werden gebouwd en er kwam een ruime parkeerplaats bij. Daarnaast werd er een uitgebreid verlichtingssysteem aangelegd en konden ligplaatshouders middels een nieuw toegangssysteem met een sleutelhanger de steiger op. Ook aan de veiligheid op de haven werd gewerkt dankzij de ANPR-parkeersystemen.

Als eerste in Nederland werd er door de haven flexibele seizoen contracten aangeboden. Hierdoor konden watersporters hun boot op het ponton laten tijdens het zomerseizoen. Zo hadden Nederlandse watersporters opeens de mogelijkheid om niet gebonden te zijn aan jaarlijkse contracten of dagelijkse bezoekerskosten. Er was namelijk een nieuwe optie!

Ondanks alle grote infrastructuur- en bedrijfsinvesteringen, was één investering waar Kalis het meest trots op was. Deze installatie was compleet nieuw en gratis te gebruiken. In 2017 werd er namelijk een met de hand bediende kettingveerboot aangelegd die de oost- en westbekkens met elkaar verbindt. Dit biedt gemakkelijk toegang tot het havenkantoor en de speeltuin op de centrale landtong. "De veerboot vergde wat creatief denken en vindingrijkheid, maar het is een enorm succes geworden!"

Jachthaven Biesbosch Luchtfoto

Jachthaven Biesbosch vandaag

Het duurde niet lang voordat de watersporters en bezoekers aan wal kwamen. Het aantal bezoekers steeg van iets meer dan 1000 in 2016 tot bijna 2500 in 2022. Daarnaast steeg de bezettingsgraad van 60% naar de volledige capaciteit in 2022, oftewel: 100%! Maar niet alleen de haven groeide hard, ook het Camper park steeg in populariteit. Zo waren er in 2016 maar 600 bezoekers en in 2022 al 2600!

En wat is de volgende stap?

"Het gebied van de haven is een nevendorp geworden naast het oude dorpje Drimmelen. We vinden het op dit moment van groot belang om stappen te nemen die de natuur en omgeving beschermen."

- Dylan Kalis, Yacht Havens Group Managing Director

Biesbosch River Amer

Ontdek de natuur in Nationaal Park De Biesbosch

Terug naar Nieuws