Als team zijn we trots op dit leuke én positieve artikel welke vandaag verscheen in BN De Stem.

DRIMMELEN | Niet op vakantie naar het buitenland, maar lekker met je bootje het water op. Nederland heeft in coronatijd de watersport herontdekt. En dat hebben de ondernemers in de havens geweten ook.

Foto: Jachthaven Drimmelen aan de rand van de Biesbosch. © Pix4Profs / Joris Buijs

LEES ONLINE

Bron: BN DeStem | © BN De Stem - Rijan van Leest 06-09-20 

 

In maart en april leek het havengebied van Drimmelen zowat uitgestorven. De Zilvermeeuw voer niet, horeca, winkels en camperplaatsen waren gesloten en geen passant deed de haven nog aan.

"Toen in maart de lockdown kwam, moesten we zowat alles sluiten. De sanitaire voorzieningen, het camperpark, het tankstation, het ging allemaal dicht", vertelt Renate Ilmer, directeur van Jachthaven Biesbosch.

Ilmer kon toen niet vermoeden dat ze in september enthousiast zou terugblikken op de Drimmelense coronazomer. "Eind april merkten we dat er weer wat meer passanten naar onze haven kwamen. Zij hadden hun eigen sanitair bij zich, dus ze mochten hier verblijven.”

“WE HEBBEN NU EEN WACHTLIJST VOOR VASTE LIGPLAAT­SEN”
RENATE ILMER, JACHTHAVEN BIESBOSCH

Rond Hemelvaartsdag zag Ilmer de drukte opeens enorm toenemen. "Het leek te ontploffen. Tot de laatste week van augustus is het enorm druk gebleven en dat heeft veel gevraagd van het team. Ik wilde namelijk iedereen een plekje geven in onze haven en dat was vaak een heel gepuzzel."

De havens zaten bomvol en zo haalde Jachthaven Biesbosch onverwacht het doel van volledige bezetting in het hoogseizoen. "Dat hebben we in de 51 jaar dat de jachthaven bestaat nog nooit meegemaakt. We hebben nu een wachtlijst voor vaste ligplaatsen.”

De zomerdrukte maakt het gemis aan inkomsten in maart en april niet goed, maar daar zit Ilmer niet zo mee. "Het was ons streven om een verblijfshaven te worden. Dat is gelukt. De passanten hebben dit jaar ontdekt dat ze zich hier niet hoeven te vervelen en dat is goed voor alle ondernemers in de haven. De komende jaren plukken we daar de vruchten van."

Supermarkt onmisbaar

Volgens Ilmer heeft de ontwikkeling van Drimmelen tot verblijfshaven een vlucht genomen sinds er een supermarkt in het havengebied is. "Voorheen voeren de mensen door naar Willemstad voor hun boodschappen. Wij zagen ze pas weer op de terugweg. Nu we hier sinds vorig jaar de Spar hebben, blijven de passanten langer in onze haven. Zeker nu ze dit jaar minder in de horeca terechtkunnen en daardoor vaker zelf koken is de supermarkt onmisbaar.”

Meer passanten en ze bleven langer

In augustus verbleven 760 passanten met hun boot in Jachthaven Biesbosch. Een stijging van ruim dertig procent ten opzichte van dezelfde maand in 2019.

In totaal telde augustus 2784 overnachtingen, een gemiddelde van 3,7 nachten per passant. Vorig jaar verbleven passanten gemiddeld nog 3,1 nachten in Drimmelen.

Jachthaven Biesbosch heeft 1400 ligplaatsen.

"Het is inderdaad drukker geweest dan vorig jaar", zegt Koen van Grootel, eigenaar van de Spar-supermarkt. "Ook het gemiddelde bedrag dat de klanten in de winkel besteedden lag wat hoger dan vorig jaar. We zijn tevreden over deze groei, maar voor de langere termijn is er meer omzet nodig.”

“VOORAL MEI WAS EEN TOPMAAND”
TONY VAN DEN DIEPSTRATEN, BOOTVERHUURDER

Door de coronacrisis kon de supermarkt pas in mei open. "We hebben daardoor weer het voorjaar in Drimmelen gemist. Volgend jaar hopen we rond Pasen open te kunnen, zodat we hier het eerste volledige seizoen kunnen draaien.” 

Meer bootverhuur

Ook de bootverhuurders hebben lucratieve maanden achter de rug. "In het hoogseizoen is het niet veel drukker geweest dan normaal, maar het voorjaar heeft ons veel meer omzet gebracht. Vooral mei was met zo'n 30 procent meer verhuur een topmaand”, vertelt bootverhuurder Tony van den Diepstraten.

Toch rekent hij zich niet rijk. "We zijn hier erg afhankelijk van het weer. Als het vanaf nu tot en met oktober regent, hebben we onder de streep geen bijzonder jaar gedraaid.”

Corona en de bijbehorende maatregelen deden hem besluiten om zijn café aan de Oude Haven nog altijd gesloten te houden. "Ik neem het erg serieus. Wij wonen namelijk zelf ook in dit pand en ik wil geen enkel risico nemen. Gelukkig konden wij financieel gezien deze keuze maken."

Van den Diepstraten heeft deze zomer veel inzicht gekregen in de toekomst van zijn bedrijf. "Bootverhuur blijkt zelfs tijdens een pandemie levensvatbaar."

Terug naar Nieuws