Of u uw boot nu voor de winter aan wal brengt of besluit haar te laten drijven, er zijn een aantal stappen die u moet nemen om ervoor te zorgen dat uw boot in topconditie blijft.

Wij hebben advies van ons ervaren haventeam verzameld om u onze TOP VIJF TIPS voor de winter te geven.

Winter Tips voor uw boot

# 1 - Eén lijn, één taak

Probeer de "lopende W" afmeerlijn te vermijden (één lange lijn die begint bij de boegschroef op de vinger, naar de boot, terug naar de middenschroef, naar de midscheepsschroef op de boot, dan naar de achterschroef en tenslotte terug naar de boot). De "lopende W" maakt het heel moeilijk om de lijnen in een storm bij te stellen. Gebruik aparte lijnen voor boeg en achtersteven, twee lange veerlijnen en, als je dat makkelijker vindt, dubbele lijnen waar dat nodig is.

# 2 - Fenders en stootkussens

Als u ze heeft, gebruik ze! We zien vaak boten zonder voldoende stootwillen, maar veel in manden of kastjes omdat de eigenaar denkt dat ze de verkeerde maat hebben. Dit kan het geval zijn, maar het is toch voordeliger om ze te gebruiken, vooral als u uw boot voor een langere periode in de winter achterlaat.

#3 - Brandstof

De gevreesde dieselbacterie, een microbiële bacterie die zich vormt in de luchtzakken in uw tank, kan leiden tot verstopte filters, corrosie, schade aan de motor en een ongewenste rekening. De meest gebruikelijke optie om dieselbacterie te voorkomen is de tank tot de rand te vullen in een poging ervoor te zorgen dat er geen luchtzakken in de tank achterblijven. Houd er rekening mee dat de verwarming in de winter deze brandstof zal verbranden, wat betekent dat uw tank in de koudste maanden, waarin dieselbacterie zich kan manifesteren, mogelijk niet vol is.

#4 - Vermijd korte lijnen

Vermijd korte, strakke lijnen van midscheeps naar de middenvingerklinker. De lijn zal een grote trekkracht uitoefenen. Als u een midscheeps lijn hebt, zorg er dan voor dat deze lang genoeg is om uit te rekken om de belasting te absorberen.

#5 - Lijnkwaliteit

Controleer de kwaliteit van uw landvasten voordat u uw boot voor de winter verlaat. Beschadigde lijnen zullen onder zware belasting breken, waardoor al uw goede lijnen extra worden belast. Als uw lijn beschadigd is, kan het betreffende deel van het touw worden doorgesneden en kunt u een bruikbare lengte touw overhouden.

#6 (Bonus tip) Boek vroeg

Zorg ervoor dat u zo vroeg mogelijk boekt voor het winteronderhoud van uw boot, want de beste dienstverleners zijn ruim van tevoren volgeboekt voor de winterperiode! In ons adresboek vindt u een reeks diensten die voor u en uw boot klaarstaan.

Terug naar Nieuws